Haber

Sağlık Çalışanları Sendikası Hatay İl Temsilcisi Daşkın: “2012 yılında meydana gelen depremde yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi’nin Depreme Dayanıklılık Testi…

Haber: EMRE SERCAN IKE/ Kamera: ÜNAL AYDIN

Sağlık Emekçileri Sendikası Hatay İl Temsilcisi Burhan Daşkın, depremde yıkılan ve çok sayıda sağlık çalışanının hayatını kaybettiği İskenderun Devlet Hastanesi ile ilgili 2012 yılında “deprem dayanıklılık testinin negatif çıktığı” iddialarının olduğunu belirterek, belediyeye başvurduklarını söyledi. Bu konuda ihmali bulunanların kovuşturulması ve kamu davası açılması için Bakanlığa. “İddia, 2012 yılında depreme dayanıklılık testinin negatif çıktığı, iddia ediliyor. Bu iddiayla ilgili olarak Sağlık Emekçileri Sendikası olarak dün bu konuyla ilgili olarak Bakanlığa yazı yazdık. Bu bahsin takipçisi olacağız” dedi.

Sağlık Çalışanları Sendikası Hatay İl Temsilcisi Burhan Daşkın, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2012’de meydana gelen depremlerde büyük bölümü yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi’nin ‘deprem dayanıklılık testinin negatif çıktığı’ yönünde iddiaların olduğunu söyledi. Dashkin dedi ki:

“DOSTLARIMIZ HAYAT KURTARMAK İÇİN BURAYA GELDİ AMA UNUTMAYIN BU KÜÇÜK BİNADA HAYATLARINI KAYBETTİLER”

“Evet şu an İskenderun Devlet Hastanesi A Blok önündeyiz. Burası yataklı servisler bölümü. İddiaya göre internette görmüşsünüzdür. 2012 yılında burada titreşime dayanıklılık testi negatif çıkmış, Tartışılıyor Konuyla ilgili yazı yazdık Bakanlığa ihmal, kamu davası açma ve ceza ile ilgili yazı yazdık Kendisiyle ilgili cevap bekliyoruz 2012 yılında depreme dayanıklılık testi negatif çıkmasına rağmen sağlık çalışanlarına 2012 yılında depreme dayanıklılık testi yapılmıştı. 11 yıldır burada çalışıyoruz.Depremin olduğu gün sağlık çalışanları bu moloz altında hayatlarını kaybettiler.Bizim sağlık şehidimiz çoktur.Biz bu konuda ihmalkâr davrananlar kim olursa olsun istikrarsızlığına rağmen bu hastaneyi işletmeye devam ediyor. rapor bu iddiaya göre bu rapora göre bakanlık olur ya da il sağlık müdürlüğünden olur kim olursa olsun bu konudan endişeliyiz çünkü bu insanların canına mal oldu üçüncü biz olacağız ead. Bu konunun üzerinin örtülmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Birçok arkadaşımız burada öldü. Bu arkadaşlar hayat kurtarmak için buradaydı. Hayatlara dokunmak için buradaydı ama maalesef arkadaşlarımız bu çürümüş binada hayatını kaybetti.

“BUGÜN HATAY’DA BİRÇOK HASTANE YA YIKILMIŞ YA DA KULLANILAMAZ DURUMDA”

Üzücü olan ise Türkiye’de bir kez daha görmüş olduk ki, hastaneler ayakta kalması gereken kamu yapılarının başında geliyor. O zaman bile Hatay’daki birçok hastane ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Yani sadece bir tanesini görüyorsunuz, İskenderun Devlet Hastanesi ek binası, A Blok. Bunun dışında özel hastaneler, Hatay Defne Hastanesi kullanılamaz durumda, Hatay Akademi Hastanesi kullanılamaz durumda, Antakya Devlet Hastanesi bire bir görüntü, eski bir hastaneydi. Arkadaşlarımız da hayatını kaybetti. Görev başındayken deprem anında dışarı çıkamadılar, kaçamadılar. Hastalar, yakınları ve sağlık çalışanları hayatını kaybetti.

“DURDURMA DÖRTOL DEVLET HASTANESİ AVRUPA BİRLİĞİ FİNANSMANIYLA SİSMİK YALITIMLI İNŞA EDİLMİŞTİR. ŞİMDİ GÜÇLÜ DURUYOR”

Şu an ayakta olan Dörtyol Devlet Hastanesi sismik izolatörlü yani yeni yapıldı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve muhtemelen Fransız Kalkınma Ajansı’nın da katkısıyla 300 küsur sismik izolatöre sahip bir hastane artık sağlam duruyor. Ama bakın burada enkaz var, enkaz var. Hatay’da birçok hastanede bu var. Yıkılmayanlar ağır hasar görüyor, sahra çadırları kuruluyor, bakanlığımızın ani bir müdahalesi var, sahra çadırlarının tamamı yapılsa hizmet akışının kesintiye uğramaması olağan. bunların bir kısmı sağlam olsaydı sahra çadırlarına gerek kalmazdı. Hepsi sağlıklı olsaydı sağlık çalışanlarımız hayatını kaybetmezdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, yurttaşlar olarak bu olaydan büyük bir ders almalıyız. Kamu binaları zemin etüdüne uygun formda yapılmalı ve titreşim dayanım testinde en ufak bir dayanıklılık raporunda sorun çıkarsa bina boşaltılmalı ve yeni yapılsa bile hemen hizmete açılmamalıdır. Dediğimiz gibi burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ve meslektaşlarımızın ruhu şad olsun, yakınlarına şunu iyi bilsinler ki Sağlık Emekçileri Sendikası olarak bu konudan vazgeçmeyeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu