Schneider Enerji İşçileri Erteleme Kararına Rağmen Grevde.
CEYLAN SAĞLAM
Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile Türk Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 5 ayrı işletmeye bağlı 11 fabrika arasındaki anlaşmazlığın çözülemediği tek iş yeri Kocaeli Çayırova’daki Schneider Power işçileri, grev pankartını astı. Cumhurbaşkanlığı erteleme kararı aldı. Schneider Enerji Atölyesi Baş Temsilcisi Savaş Sümbül, “Haklı taleplerimizin karşılanması, işçi sınıfının enflasyonun biraz altında bile ezilmemesi, satın almacının bir an önce ayağa kalkması için grevimizi taleplerimiz karşılanana kadar sürdüreceğiz” dedi. gücü yüksek” dedi.
Türk Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 11 fabrikada çalışan personel, üye oldukları sendikalarda küme toplu sözleşme görüşmelerinde ek zam talep etti. 4 Ocak’ta uyarı eylemlerine başlayan Birleşik Metal İşçileri Sendikası üyesi işçiler, taleplerinin karşılanmaması üzerine 23 Ocak’ta greve gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aralarında Birleşik Metal İş Sendikası ile MESS arasında anlaşmazlığın çözülemediği tek iş yeri olan Kocaeli Çayırova’da bulunan Green Transfo Energy’den (Schneider Energy) 344 işçinin grev kararını erteledi. 5 ayrı işletmeye bağlı 11 fabrikaya “milli güvenliği bozduğu” gerekçesiyle 60 gün. Erdoğan’ın bu kararıyla AKP iktidarında geçen 20 yılda 20 grev yasaklandı. Ancak çalışanlar erteleme kararına rağmen grevi sürdürme kararı aldı.
Schneider Power Workplace Baş Temsilcisi Savaş Sümbül, ANKA Haber Ajansı’na grev yasağına ilişkin şunları söyledi:
“BU GREVİ İŞÇİ SINIFININ TÜM HAKLARINI, HAKLARINI SAVUNMAK İÇİN ALIYORDUK”
“Kamuoyunun da bildiği gibi 4 aydır yürüttüğümüz toplu iş sözleşmemiz sonunda taraflarla anlaşma sağlanamadığı için 23 Ocak prestijiyle greve gittik. Bu grevde tüm haklarımızı, işçi sınıfının haklarını savunmak için çıktık.Sadece kendimizin değil, tüm personel sınıfının haklarını savunduğumuz bir grevdi.Grevler işçilerin okullarıdır, biz hazırladık. Grevimizin hükümet tarafından her halükarda yasaklanacağını bekliyorduk ama bir ay önce Bekaert işçilerinin yasağı tanımadan 18 günlük grevin ardından anlaşmaya vararak büyük bir başarı elde ettiğini gördük. direnişte sergiledikleri grev yasağı.Yine Birleşik Metal-İş Sendikası çatısı altında örgütlenen Schneider Power işçileri, bu süreçte onurlu çabalarını sürdürmek için grevlerini sürdürüyor.
“SCHNEIDER ÇALIŞANLARI OLARAK BU YASAĞI BİLMİYORUZ”
Dün akşam siyasi iktidarın prestijiyle grevimizi yasaklamasının ardından, bu yasağa rağmen fabrikamızın tüm personeli grev ateşinin etrafında toplandı ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü üyeleri olarak büyük bir sesle, asla vazgeçmeyeceğimizi söyledik. Cumhurbaşkanı’nın aldığı bu kararı kabul ettik ve yasağı hiçbir zaman kabul etmedik. yaparız. Schneider çalışanları olarak bu yasağı tanımıyoruz. Haklı taleplerimiz karşılansın, personel sınıfı enflasyonun bir nebze olsun altında ezilmesin, alım gücü yüksek olsun diye, taleplerimiz karşılanana kadar grevimize devam edeceğiz, yasağı tanımıyoruz.
“İŞVERENLER GREV DÜŞÜŞÜNÜ İSTEDİKLERİ ZAMAN CUMHURBAŞKANI’NA YAYINLADILAR”
MESS’in daveti üzerine saat 14.30’da müzakere heyetiyle masaya oturacağını açıklayan Birleşik Metal İşçileri Sendikası, grev yasağına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Yılın ortasında 5 farklı işletme ve yaklaşık 2 bin üye adına imzalanan toplu iş sözleşmelerinde anlaşmazlığın çözülemediği tek iş yeri olan Green Transfo Energy’de (Schneider Energy) 23 Ocak Pazartesi günü grev başlatıldı. MESS ile birlikteliğimiz Bugün ikinci gününe giren grevimiz üyelerimizin tam katılımıyla devam ediyor.
Grevin başladığı Green Transfo Energy (Schneider Energy) ile birlikte MESS üyesi Arıtaş Cryogenic, Hitachi Power, GE Grid ve Schneider Electric fabrikalarında eş zamanlı olarak anlaşmalar yapıldı ve toplu iş sözleşmeleri imzalandı. Bu dört işletmede elde edilen başarılar üyelerimiz tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Her işletmenin kendine özgü durumu, aradaki fiyat farklılıkları ve işyeri uygulamalarındaki çeşitlilik, Yeşil Transfo Enerji işyerindeki çatışmanın analizini zorlaştırdı ve grev kaçınılmaz oldu.
Toplu iş sözleşmelerinde grevler uzlaşma kadar olası sonuçlardır. Ancak anayasal bir hak olan grev uygulamasına ne patronlar ne de hükümet tahammül edemiyor. Grev erteleme kararları artık Cumhurbaşkanı tarafından standart bir uygulama haline geldi. Patronlar istedikleri zaman Cumhurbaşkanına grev erteleme kararı verebilirler.
“GREV CUMHURBAŞKANI’NIN GREV YASAĞI İLE DEĞİL, ÜYELERİMİZİN İSTEĞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ’NİN İMZALANMASIYLA SONLANACAKTIR”
Sendikamızın işçilerin hak ve menfaatlerini iyileştirmek için aldığı grev kararları defalarca ertelendi. Anayasa Mahkemesi bu erteleme kararlarını hukuka aykırı bulmuş ve hükümeti bu konuda personele tazminat ödemeye mahkum etmiştir.
Yeşil Transfo Enerji grevinden kısa bir süre önce Bekaert grevimiz de uygulamanın başlayacağı gün Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ertelenmişti. Erteleme kararına rağmen sendikamız Bekaert’te 18 gün greve devam etti. Yasağa rağmen sürdürdüğümüz grev, anlaşma sonucu işçilerin kazanımlarıyla sonuçlandı.
Bugün de aynı şey geçerli. Grev yasağına rağmen Yeşil Transfo Enerji grevimiz devam edecek. Grev, Cumhurbaşkanı’nın sokağa çıkma yasağıyla değil, üyelerimizin iradesi ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erecek.